Nuca de cocos este fructul palmierului de cocos. Ceea ce noi gasim pe piata si numim ”nuca de cocos” este samburele nucii, samanta arborelui. Nuca de cocos matura este formata dintro coaja tare-paroasa, de culoare maron, sub care se afla un miez alb, consistent, acoperit de o membrana subtire, brun- roscata, iar in interior are o cantitate mica de apa.

Nuca de cocos este bogata in:

  • Vitamina B;
  • O mare cantitate de acizi grasi saturati;
  • Acid lauric – mareste grasimea buna, HDL;
  • Minerale: sodiu, magneziu, fier, potasiu, zinc, fosfor;
  • Apa din nuca de cocos este bogata in potasiu, calciu, sodiu.

Despre apa din nuca de cocos, specialistii spun ca este ”o bogata sursa de electroliti”, iar compozitia ei, atunci cand este extrasa dintr-o nuca de cocos tanara, este ”aproape identica cu plasma din sangele uman”. Ea se poate pastra la frigider, in recipiente de sticla, maxim 24 de ore.

Laptele din nuca de cocos un miracol natural pentru organism

Nuca de cocos este folosita in prepararea produselor de cofetarie si patiserie, in cosmetica si medicina, poate fi consumata in starea ei naturala, deshidratata sau sub forma de lapte.

Laptele din nuca de cocos preparat prin presare la rece, cu storcatorul Balance Life este foarte hranitor si pastreaza pana la 90% din calitatile nutritive ale nucii:

  • Intareste sistemul imunitar
  • Protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare
  • Pastreaza sanatatea ficatului
  • Previne diabetul
  • Ajuta digestia
  • Lupta impotriva virusului gripal
  • Regleaza valoarea colesterolului
  • Pastreaza fermitatea si stralucirea pielii
  • Pastreaza vigoarea si culoarea naturala a parului
  • Previne cancerul de colon si de san
  • Imbunatateste memoria
  • Protejeaza sistemul nervos
  • Regleaza hormonal
  • Ajuta la pierderea greutatii corporale
  • Regleaza functia glandei tiroide, la cei cu hipotiroidie.

Pentru a obtine un lapte in compozitia caruia sa se regaseasca acizii grasi, in special acidul lauric si toate mineralele din miezul nucii de cocos este esential ca nuca:

  • Sa aibă culoarea maron;
  • Sa fie destul de grea pentru marimea ei;
  • Cand se agita sa se auda ca contine lichid – daca nu are apa inseamna ori ca este trecuta, ori fisurata si miezul ei este sec, cu gust amarui;
  • Toate cele trei puncte maronii ce se regasesc pe suprafata cojii sa fie intacte;
  • Sa nu prezinte urme de scurgere sau mucegai.

Prepararea laptelui de nuca de cocos cu storcatorul Balance Life:

  1. Se sparge nuca de cocos cu ciocanul in mai multe bucati
  2. Cu o lingura se desprinde miezul de coaja tare
  3. Miezul se taie in bucati mici si se pune intr-un castron
  4. Se ia un vas cu apa plata, la temperatura camerei
  5. Se porneste storcatorul
  6. Se introduc cateva bucati din nuca de cocos, apoi se adauga o cantitate mica de apa, iar cateva bucati de nuca si iar apa, pana se termina.

Atentie:

  • Cantitatea de apa folosita la prepararea laptelui este in functie de cat de concentrat si gras se doreste sa iasa. De exemplu pentru o nuca de cocos se folosesc aproximativ 600 – 700 ml de apa.
  • Apa trebuie sa fie la temperatura camerei pentru ca prepararea laptelui se face prin presare la rece.
  • Laptele se poate pastra la frigider pana la 48 de ore. Daca este tinut mai mult timp la rece, laptele se decanteaza si deasupra se aduna ”smantana”, ca la orice lapte.
  • Nuca din care s-a preparat laptele, asa zis, ”rezidurile”, se poate usca si folosi la prajituri.
  • Laptele de nuca de cocos nu poate fi preparat cu ajutorul storcatoarelor centrifugale!

Laptele de cocos se consuma:

  • Proaspat
  • 100 – 150 ml pe zi
  • Zilnic sau ori de cate ori se doreste.

Laptele din nuca de cocos, consumat cu regularitate cateva luni, imbunatateste considerabil sanatatea si frumusetea organismului.

In tarile unde creste cocotierul, laptele de cocos se administreaza si sugarilor, deoarece prin mai multe elemente nutritive din compozitia lui se aseamana cu laptele matern. Inainte de a administra lapte de nuca de cocos sugarilor este recomandat sa se consulte medicul pediatru sau un nutritionist.