Proprietatile spanacului

Originar din Asia Mica, spanacul este o planta legumicola si medicinala. Frunzele lui sunt folosite in bucataria multor popoare, iar in medicina sunt utilizate atat frunzele, cat si semintele.

Spanacul in stare cruda, atunci cand frunzele sale au culoarea verde intens, contine:

  • Vitamine: A, C, K, B1, B2, B6, B9, PP si E
  • Minerale: fier, calciu, magneziu, fosfor,potasiu, sodiu
  • Clorofila si Acid folic (vitamina B9)
  • Fibre
  • Saponina – o substanta care inlesneste absorbtia fierului si iodului, minerale ce previn anemia la copii si in cazul femeilor cu o menstruatie  abundenta.

Beneficiile sucului  de spanac prin presare la rece

Consumat sub forma de suc  rezultat prin metoda presarii la rece, spanacul ofera urmatoarele benefii:

  • Intareste si protejeaza imunitatea organismului, in special membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar si cel intestinal
  • Lupta impotriva cancerului de stomac si de piele
  • Actioneaza impotriva aparitiei cancerului de prostata
  • Previne aparitia osteoporozei si aterosclerozei
  • Regleaza tensiunea arteriala
  • Protejeaza ochii de aparitia cataractei si intretine acuitatea vederii
  • Pastreaza fermitatea, tineretea si frumusetea pielii, impiedicand aparitia psoriazisului si a semnelor ce vin o data cu varsta (ridurile)
  • Mentine si creste densitatea oaselor
  • Previne aparitia bolilor cardiovasculare
  • Lupta impotriva accidentelor vasculare cerebrale
  • Ajuta functionarea corecta a creierului si a sistemului nervos
  • Asigura o digestie buna, prevenind constipatia
  • Echilibreaza nivelul zaharului din sange, imbunatatind starea diabeticilor
  • Are o eficienta ridicata impotriva anemiei la copii

Sucul din spanac poate fi consumat in cure de cate 10 zile sau, la recomandarea medicului,   pe o durata de timp mai lunga in functie de necesitatile fiecaruia.

O cura de 10 zile cu cate un pahar de 100 – 200 ml de suc din spanac, consumat dimineata, inainte de masa, inlatura depresiile fizice si nervoase, iar consumul a 500 ml de suc tot dimineata, pe stomacul gol, combate chiar si cele mai rele constipatii.

Dieta cu suc de spanac nu poate fi prelungita deoarece anumite substante consumate in concentratii mai mari, pot fi daunatoare organismului, dar se poate repeta peste 20 de zile.

Specialistii in nutritie recomanda combinarea in parti egale a sucului de spanac cu cel de morcov  sau de telina.

Betacarotenul din morcov imbogateste cantitatea de vitamina A care impreuna cu vitaminele E si C, ajuta la mentinerea si intarirea sistemului imunitar, a vederii, a sanatatii in general si totodata indulceste gustul sucului.