Catina este fructul mic, oval si acrisor, de culoare portocaliu spre rosu sau alb,  care, se pare, ca a fost descoperit cu mii de ani in urma, in sudul Asiei. In Romania, au aparut cateva plantatii, insa, cel mai mult creste, in mod salbatic, pe dealurile subcarpatice din Moldova si Muntenia. De la arbustul catina se folosesc si mugurii, frunzele si scoarta. Fructele se culeg incepand cu luna august si pana in septembrie. Considerat a fi ”cel mai puternic antioxidant pentru organism”, fructul de catina contine o multime de:

  • Vitamine: A, B complex, E, K, P, F, C – de 10 ori mai mare decat citricele
  • Minerale: fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu
  • Betacaroten, mai mult decat morcovul
  • Pectine
  • Aminoacizi esentiali
  • Acizi grasi esentiali
  • Zaharuri.

Catina poate fi consumata ca atare, in starea ei naturala, in produse de patiserie si cofetarie, sub forma de gem, dulceata, suc, sirop sau vin. Este folosita si in industria farmaceutica, si in cea cosmetica.

Sucul de catina

Sucul de catina, produs prin presare la rece, cu storcatorul Balance Life, pastreaza calitatile tamaduitoare ale fructului, fiind un adevarat elixir pentru sanatatea organismului:

  • fortifica sistemul imunitar
  • echilibreaza nivelul colesterolului
  • protejeaza inima si vasele de sange
  • pastreaza tineretea
  • indeparteaza aparitia ridurilor
  • imbunatateste vederea
  • protejeaza impotriva unor afectiuni ginecologice
  • previne aparitia aterosclerozei
  • lupta impotriva bolilor ficatului (hepatita, ciroza)
  • inlatura anemia
  • combate stresul, depresia si anxietatea
  • opreste evolutia celulelor cancerigene
  • creste secretia laptelui la tinerele mamici
  • stimuleaza apetitul sexual
  • trateaza sterilitatea.

Sucul de catina obtinut prin presare la rece, cu storcatorul Balace Life, patreaza toate proprietatile benefice ale fructelor, necesare mentinerii si ameliorarii sanatatii organismului. In plus, pe langa faptul ca se prepara usor si intr-un timp foarte scurt, storcatorul Balance Life preseaza si samburii ale caror  vitamine, minerale si acizi grasi esentiali vor imbogatii sucul.

Prepararea sucului de catina cu storcatorul Balance Life:

Sucul de catina se poate prepara doar din fructe si va avea o consistenta de nectar si gust acru, sau in combinatie cu apa si atunci sucul va fi lichid si cu gust acrisor.

  • se curate fructele de impuritati
  • se spala in cateva ape si se scot intr-un castron
  • se pune o cantitate de apa plata intr-un recipient
  • se porneste storcatorul Balane Life
  • se introduc cate 2 linguri de fructe de catina in storcator, apoi se toarna o cantitate de apa, si operatia se repeta pana se termina fructele.

Atentie, la prepararea sucului de catina:

  • proportia dintre cantitatea de fructe si cea de apa folosite se face in funtie de cat de acrisor se doreste sa iasa sucul
  • in prepararea sucului este indicat sa se folosesca recipiente din portelan sau sticla si linguri din lemn sau inox
  • pulpa fructelor rezultata in urma stoarcerii poate fi pusa la uscat si folosita la prepararea prajiturilor sau a ceaiului.

Sucul de catina poate fi pastrat in recipiente de sticla, in frigider, dar, pentru un timp, si la temperatura camerei, deoarece, la suprafata lui se formeaza o pelicula protectoare ce impiedica fermentarea.

Sucul de catina se consuma:

  1. simplu
  • in maxim 24 de ore de la preparare
  • cate 200 – 250 ml pe zi, daca este preparat cu apa
  • cate 3 linguri de 3 – 4 ori pe zi, daca este preparat simplu, doar din catina
  • in cure de 7 – 14 zile
  1. in combinatie cu alte sucuri din fructe (mere, portocale) sau legume (morcovi, varza):
  • proapat
  • cate 250 ml pe zi, cu 15 – 20 minute inainte de masa, preferabil dimineata
  • in cure de 10 – 14 zile
  • cand organismul ”cere”.

Sucul de catina este benefic si poate fi administrat si copiiilor, insa recomandam consultarea medicului pediatru inainte de inceperea curei.

Retete cu suc de catina recomandate de Balance Life

Cateva retete de suc de catina obtinut cu storcatorul Balance Life Ulysses, prin presare la rece:

Suc de catina si mar

  • 1 mana de catine
  • 1 – 2 mere
  • 50 – 100 ml apa
  • Optional: o bucata de 1cm de ghimbir

Organismul va beneficia de:

Vitamine: A, B, C, E, K, P, F

Minerale: fosfor,  magneziu, fier, potasiu, calciu, sodiu

Betacaroten, Pectine, Aminoacizi esentiali, Acizi grasi esentiali, Zaharuri.

Suc de catine si portocala

  • 1 mana de catine
  • 1 portocala mare sau 2 mai mici
  • 50 – 100 ml apa
  • Optional: cateva fruze de menta sau 1 – 2 cm radacina de ghimbir

Organismul va beneficia de:

Vitamine: A, B, C, E, K, P, F

Minerale: fosfor, calciu, fier,  magneziu, sodiu, potasiu, cupru, zinc, mangan, brom

Betacaroten, Acid folic, Pectine, Aminoacizi esentiali, Acizi grasi esentiali, Zaharuri.

Suc de catine cu morcov si mar

  • 1 – 2 maini de catine
  • 50 – 100 ml apa
  • 2 morcovi potriviti
  • 2 mere
  • Optional: o bucata de 1 – 2 cm de radacina de ghimbir

Organismul va beneficia de:

Vitamine: A, B, C, E, K, D, P, F

Minerale: fosfor, fier,  magneziu, potasiu, calciu, sodiu, cupru, iod, mangan, siliciu

Betacaroten, Acid folic, Aminoacizi esentiali, Acizi grasi esentiali, Zaharuri.