Telina este leguma careia trebuie sa-i dam o tot mai mare atentie. Ea a fost folosita din cele mai vechi timpuri datorita excelentelor remedii pentru organism. Specialistii o considera “tonicul sistemului imunitar”. Radacina ei, dar si frunzele sunt bogate in:
• Vitamine: A, C, E, B1, B2, B6, B9, K
• Minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, iod
• Substante antibiotice si antifungice.

Telina are intrebuintari diverse in gastronomie, medicina, cosmetica, iar cercetatorii continua sa o studieze descoperindu-i noi utilizari.
Asemeni morcovului, telina isi pastreaza calitatile nutritive si dupa fierbere, dar consumata in starea ei naturala, cruda, efectele pentru mentinerea si ingrijirea sanatatii organismului sunt miraculoase.

Sucul din telina preparat prin presare la rece, cu storcatorul Balance Life Ulysses, pastreaza mai mult de 90% din calitatile legumei si este asimilat mult mai repede de organism oferindu-i o multime de beneficii:
• Creste imunitatea
• Mentine sanatatea sistemului nervos
• Pastreaza sanatatea sistemului endocrin
• Elimina toxinele din organism
• Ajuta digestia
• Combate balonarea
• Scade tensiunea arteriala
• Previne anemia
• Scade colesterolul
• Previne obezitatea
• Combate astenia, starile de surmenaj si nervozitate
• Contribuie la scaderea febrei
• Calmeaza tusea
• Regleaza hormonal atat barbatii, cat si femeile
• Previne aparitia bolilor de piele
• Ajuta la cresterea armonioasa a copiilor.

Sucul de telina se poate prepara atat din fruze, cat si din radacina, iar storcatorul Balace Life este aparatul cu care se obtine foarte usor, prin presare la rece, sucul pastrand calitatile nutritionale.
Pentru prepararea sucului, radacina de telina se spala foarte bine si nu i se indeparteaza coaja (partea exterioara) deoarece in coaja se afla cele mai multe vitamine si minerale.
Sucul din radacina de telina se bea:
• In cure de 21 de zile
• Cate 100 ml pe zi, in trei reprize
• Inainte de masa cu minim 30 de minute.

Pentru a avea un gust mai placut si chiar efect terapeutic mai rapid, se recomanda ca sucul din radacina de telina sa fie consumat in combinatie cu suc de lamaie sau morcov (1 parte suc de telina si 2 de morcov). Se mai poate combina cu suc de rosii, de portocale, sfecla rosie, mere sau varza, iar imunitatea organismului va fi considerabil mai buna.

Sucul din frunze de telina se prepara astfel:
• Se spala frunzele de la o telina
• Se indeparteaza petiolurile
• Se taie marut frunzele
• Se porneste storcatorul
• Se introduc pe gura de acces a storcatorului frunzele maruntite (aproximativ 3-4 cm).

Sucul din fruze de telina este mult mai eficace si mai repede asimilat de organism decat cel din radacina si se poate consuma:
• Dimineata, inainte cu o ora de micul dejun
• 100 – 150 ml
• In cure de 3 – 4 saptamani.

Atentie:
Pe durata curei cu suc de telina este indicat:
• Sa nu se consume carne, mezeluri, grasimi animale
• Sa nu se bea alcool
• Sa nu se consume alimente conservate sau cu E-uri.

Recomandari speciale:
Sucul de telina este recomandat sa fie consumat in special de:
• Barbatii care sufera de impotenta
• Femeile care sufera de dismenoree (au dureri inainte si in timpul ciclului menstrual)
• Femeile care doresc sa ramana insarcinate sau sufera de infertilitate
• Femeile care sunt la menopauza pentru ca amelioreaza tulburarile ce apar in aceasta perioada
• Copii si adolescenti, deoarece ajuta la o buna crestere si o frumoasa maturizare.

Sucul de telina, atat cel din radacina, cat si din frunze poate fi folosit si extern, sub forma de comprese, pentru ca amelioreaza:
• Acneea juvenila
• Cancerul de piele
• Afectiunile oftalmice
• Eczemele alergice
• Psoriasisul.
• Sub forma de gargara ajuta la ameliorarea si vindecarea ulceratiilor din gura.